Kivehető fémlemezes fogsor készítés

A részleges kivehető fogpótlás az alábbi részekből áll:
 
Rögzített rész:
Amely a páciens által el nem távolítható, akár egy híd vagy egy szóló korona.

Alaplemez: Amely közvetlenül pontosan az ínyre fekszik.
Műfogak és az ezt körülvevő műíny a megszokott rózsaszín akrilátból.
Kapcsok és/vagy rejtett elhorgonyzó elemek
 
Az előkészített fogakra csiszolást követően híd vagy korona készül fogtechnikus által, ez képezi a rögzített részt, amely cementtel kerül beragasztásra. Amint elkészül többet már csak fogorvos által lehet eltávolítani, ezt a páciensnek nem kell kivenni tisztításkor. Ez a beragasztott híd segít a későbbiekben elkészült kivehető rész rögzítésében a fent említett elemekkel, ami az alaplemezből és a fogakból áll.
 
A részleges kivehető fogpótlások alaplemeze készülhet fémből vagy műanyagból. A fém alaplemezes fogsorok számos előnnyel rendelkeznek:
 
- Tartósabbak, hiszen fémből vannak, ez gyakorlatilag lehetővé teszi a későbbi törések elkerülését.
Kényelmesebbek, mivel jóval filigránabb kialakításúak, mint egy hagyományos műanyag fogsoré, ezáltal sokkal könnyebb a viselése.
- A komfortérzethez hozzájárul ezen pótlások alaplemezének kisebb felülete is, így a szájpadlást sem takarja olyan nagymértékben, mint egy műanyag protézis. Ebben az esetben nem lesznek változások az ízérzékelésben sem.
 
A fémlemezhez választott fogak minden esetben műanyagból készülnek. Nagyon fontos szem előtt tartani az arc karakterét és a beteg esztétikai igényeit: a fogak színe, formája meg kell egyezzen az előző fogakkal.
 
A fogsor helyben tartását az alábbi elemek garantálják:
Öntött fémkapcsok, ezek nagyban elősegítik a fogsor helyben maradását, stabilitását.

Teleszkóprendszerek, esztétikus rögzítés, 1-3 megmaradt fog esetén alkalmazható  és ezek annyira stabilak, hogy szükségtelen kihúzni őket. A teleszkóp koronák két részből állnak, az egyik amelyet a fogorvos a szájban lévő előkészített fogakra cement segítségével ragaszt. A másik amely a kivehető protézisbe van építve, ezáltal a ki és behelyezéskor ezek a koronák nagy pontossággal összecsúsznak, így nagy stabilitás lehet elérni a fogsor rögzítésében.

Friss híreink

3D-s nyomtatás a debreceni fogtechnikán

A debreceni fogtechnika gyorsabban és pontosabban tud legyártani digitális fogtechnikai alkalmazások segítségével munkákat. A 3D nyomtatás és CNC marás vagy frézelés napi használatával csökkenthető a gyártási idő, a megrendelések hatékonyan és pontosan teljesíthetőek lesznek. A legnagyobb előnye, hogy a kézi modellezésnél keletkező hibák elkerülhetők, az elkészítési munkafázisok rövidülnek emellett garantált gyártási pontosságot ad.

Friss híreink

Tudnivalók a kivehető protézissel kapcsolatban

Alábbi cikkünkben néhány jó tanácsot írunk le a páciensek számára, hogy jobban és könnyebben tanulhassák meg a fogsor viselését. Röviddel az átadást követően szokatlan érzéssel kell szembesülnünk, de néhány apró trükkel hamar megszokható lehet a kivehető protézis.