Fogsor alábélelés

Bizonyos esetekben szükséges lehet a kivehető protézis alábélelése. Ez egy viszonylag hosszú folyamat, gyakorlatilag egy új fogsor készül a páciensnek a meglévő fogakat megtartva. A fogsor stabilitását veszti az állcsont gerinc sorvadása miatt. Ez esetben nem fekszik fel rendesen a fogsor és az instabillá válhat. Az elkészült és átadott kivehető protézist egy másfél évente alá kell bélelni a fokozatosan sorvadó íny miatt, az alábélelt fogsor olyan lesz mint újkorában volt.

Lehetőség van egy speciális puhán maradó, rugalmas alábélelésre is. Ehhez a folyamathoz szükséges a páciens részvétele is, ugyanis az eljárás közvetlen a beteg szájában történik egy ide megfelelő anyaggal. Ez egy viszonylag költségesebb megoldás, viszont sokkal kényelmesebb lesz tőle a protézis viselése. A fogtechnikus segítségével a puhán maradó anyag bekerül a protézis íny felőli részébe kitöltve a sorvadt íny helyét. Majd a fogsort visszahelyezzük a páciens szájába és különböző feladatokkal látjuk el a mimikai izmokat, hogy pl. a mosoly, a nyelés, a rágás később a fogsor helybenmaradását ne akadályozza.

Friss híreink

3D-s nyomtatás a debreceni fogtechnikán

A debreceni fogtechnika gyorsabban és pontosabban tud legyártani digitális fogtechnikai alkalmazások segítségével munkákat. A 3D nyomtatás és CNC marás vagy frézelés napi használatával csökkenthető a gyártási idő, a megrendelések hatékonyan és pontosan teljesíthetőek lesznek. A legnagyobb előnye, hogy a kézi modellezésnél keletkező hibák elkerülhetők, az elkészítési munkafázisok rövidülnek emellett garantált gyártási pontosságot ad.

Friss híreink

Tudnivalók a kivehető protézissel kapcsolatban

Alábbi cikkünkben néhány jó tanácsot írunk le a páciensek számára, hogy jobban és könnyebben tanulhassák meg a fogsor viselését. Röviddel az átadást követően szokatlan érzéssel kell szembesülnünk, de néhány apró trükkel hamar megszokható lehet a kivehető protézis.