Hírek információk

Megismerni egy új kivehető részleges fogsoranyagot

Megismerni egy új kivehető részleges fogsoranyagot Biztos vagyok benne, hogy legalább egy alkalommal minden fogtechnikus karrierje alatt meg kellett küzdenie a helytelen illeszkedéssel és ennek következtében a beteg diszkomfort érzetével egy kivehető részleges protézis miatt. Sokszor megtörténik hogy egy új páciens panaszkodik az új elkészült protézisére, több helyen nyom, fájdalmat érez, a fogorvos pedig azt mondja lehet, hogy kényelmesebb lesz csak meg kell szokni.

Az új anyag az úgynevezett iFlex TCS. Ez egy biokompatibilis, hőre lágyuló anyag. Ez egy tartós és könnyű fogpótlás amellett, hogy kényelmes, törésálló és ideális akrilra allergiás pácienseknek. Természetes színű, áttetsző, mint a hagyományos akril anyagok.

A legnagyobb előnye ennek az anyagnak az alkalmazkodó képesség és esztétika. A kapcsokat vékonyra tervezzük, ettől függetlenül nem törik (ez egy esetleges mellékhatása az öntött fém kapcsoknak). A betegek szeretik azt a tényt, hogy nem terjedelmes, nincs "tele" a szája és úgy érzi, vékony, nem feltűnő.

Melegítsünk forró vizet majd hagyjuk egy percig állni. Ha lehűlt testhőmérsékletre, könnyedén kényelmesen helyezhető vissza az állcsontra.

Már csak két lehetséges problémát találtam ezzel az anyaggal kapcsolatban. Az első probléma a klinikai. Azoknál a betegeknél, akiknek penge éles gerince és vékony nyálkahártyája van, azt érezhetik, hogy túl szoros a fogpótlás, és a protézis szélei, határai túl kemények a vékony szövettel szemben. Ez fájdalmat okozhat, emiatt érdemes felkeresnie egy szakorvost.

A második probléma laboratóriummal foglalkozik, és ez a polírozás. Szükségessé tehet egy kis gyakorlást. A széleit iFlex kővel csiszolni majd gumival és rongy kerékkel lassú sebességgel. Ahelyett, hogy a polírozást az egész felületen egyszerre gyors módon végeznénk, érdemesebb különbontani a polírozást szakaszokra, egy egy rész rövidebb ideig tartson, így pontosabb szebb munka készülhet.

 Összességben azt ajánljuk, hogy ezt a rugalmas fogsoranyagot próbálja ki a következő protézisénél.
Friss híreink

3D-s nyomtatás a debreceni fogtechnikán

A debreceni fogtechnika gyorsabban és pontosabban tud legyártani digitális fogtechnikai alkalmazások segítségével munkákat. A 3D nyomtatás és CNC marás vagy frézelés napi használatával csökkenthető a gyártási idő, a megrendelések hatékonyan és pontosan teljesíthetőek lesznek. A legnagyobb előnye, hogy a kézi modellezésnél keletkező hibák elkerülhetők, az elkészítési munkafázisok rövidülnek emellett garantált gyártási pontosságot ad.

Friss híreink

Tudnivalók a kivehető protézissel kapcsolatban

Alábbi cikkünkben néhány jó tanácsot írunk le a páciensek számára, hogy jobban és könnyebben tanulhassák meg a fogsor viselését. Röviddel az átadást követően szokatlan érzéssel kell szembesülnünk, de néhány apró trükkel hamar megszokható lehet a kivehető protézis.